Deze gebakjes vragen wat tijd, maar ze zijn het waard. Zet een middag op zij om ze te maken en bereid je voor op een traktatie.

Ingrediënten
- 250g patentbloem
- 250g Zeeuwse bloem
- 1 x 7g zakje instant-gist
- 1 theelepel zout
- 150ml melk
- 1 groot ei, losgeklopt (en een beetje extra voor het bestrijken van het gebak)
- 250g boter, in 8 stukjes gesneden (op kamertemperatuur)
- 18 halve abrikozen uit blik
- abrikozen jam
Bereidingswijze
- Meng de twee meelsoorten, de gist en het zout in een kom.
- Voeg geleidelijk het losgeklopte ei en de melk toe en kneed tot een samenhangend geheel (het kan zijn dat u iets meer dan 150ml melk nodig heeft).
- Leg het deeg op een licht bebloemd werkblad, kneed 1 minuut en vorm in een bal.
- Doe de bal in een met olie bestreken kom en dek af met olie bestreken vershoudfolie,
- Laat het deeg ongeveer een uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
- Leg het deeg op een lichtbebloemd werkblad, druk het iets plat en rol het uit tot een plak van 1cm dik.
- Leg de stukjes boter in het midden van het deeg en sla de boven-, onder- en zijkanten over de boter heen; druk de zijkanten aan.
- Plet de boter voorzichtig door zachtjes met een deegroller op het deeg te tikken.
- Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 50cm x 30cm en vouw in drieën.
- Draai de plak een kwartslag en rol het in de andere richting uit tot weer een plak van 50cm x 30cm
- Vouw weer in drieën en en laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten.
- Herhaal stappen 9, 10 en 11 nog twee keer met 15 minuten rusttijd tussen de toeren.
- Laat na de laatste toer het deeg nog 15-30 minuten in de koelkast rusten.
- Verdeel het deeg in tweeën en rol één stuk uit tot een vierkant van 35cm x 35cm en snijd in 9 vierkantjes
- Besmeer elk vierkantje met ½ theelepel jam, vouw de puntjes van het deeg naar het midden, druk zachtjes aan en beleg elk stukje deeg met een abrikoos.
- Leg de voorbereide gebakjes op een bakplaat en laat nog 30 minuten op een warme plek rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C voor een heteluchtoven, 190 °C voor een conventionele oven, gasovenstand 4.
- Bestrijk de gerezen gebakjes met ei en bak in het midden van de oven in circa 20 minuten gaar en ze aan de boven- en onderkant goudbruin zijn.