Bladerdeeg gebakjes met Abrikoos

Deze gebakjes vragen wat tijd, maar ze zijn het waard. Zet een middag op zij om ze te maken en bereid je voor op een traktatie.

Apricot Danish Pastries

Ingrediënten

  • 250g patentbloem
  • 250g Zeeuwse bloem
  • 1 x 7g zakje instant-gist
  • 1 theelepel zout
  • 150ml melk
  • 1 groot ei, losgeklopt (en een beetje extra voor het bestrijken van het gebak)
  • 250g boter, in 8 stukjes gesneden (op kamertemperatuur)
  • 18 halve abrikozen uit blik
  • abrikozen jam

Bereidingswijze

  1. Meng de twee meelsoorten, de gist en het zout in een kom.
  2. Voeg geleidelijk het losgeklopte ei en de melk toe en kneed tot een samenhangend geheel (het kan zijn dat u iets meer dan 150ml melk nodig heeft).
  3. Leg het deeg op een licht bebloemd werkblad,  kneed 1 minuut en vorm in een bal.
  4. Doe de bal in een met olie bestreken kom en dek af met olie bestreken vershoudfolie, 
  5. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  6. Leg het deeg op een lichtbebloemd werkblad, druk het iets plat en rol het uit tot een plak van 1cm dik.
  7. Leg de stukjes boter in het midden van het deeg en sla de boven-, onder- en zijkanten over de boter heen; druk de zijkanten aan.
  8. Plet de boter voorzichtig door zachtjes met een deegroller op het deeg te tikken.
  9. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 50cm x 30cm en vouw in drieën.
  10. Draai de plak een kwartslag en rol het in de andere richting uit tot weer een plak van 50cm x 30cm
  11. Vouw weer in drieën en en laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten.
  12. Herhaal stappen 9,  10 en 11 nog twee keer met 15 minuten rusttijd tussen de toeren.
  13. Laat na de laatste toer het deeg nog 15-30 minuten in de koelkast rusten.
  14. Verdeel het deeg in tweeën en rol één stuk uit tot een vierkant van 35cm x 35cm en snijd in 9 vierkantjes
  15. Besmeer elk vierkantje met  ½ theelepel jam, vouw de puntjes van het deeg naar het midden, druk zachtjes aan en beleg elk stukje deeg met een abrikoos.
  16. Leg de voorbereide gebakjes op een bakplaat en laat nog 30 minuten op een warme plek rijzen.
  17. Verwarm de oven voor op 180 °C voor een heteluchtoven, 190 °C voor een conventionele oven, gasovenstand 4.
  18. Bestrijk de gerezen gebakjes met ei en bak in het midden van de oven in circa 20 minuten gaar en ze aan de boven- en onderkant goudbruin zijn.