De geschiedenis van Falcon

AGA Rangemaster, fabrikant van de Falcon fornuizen, is een marktleider op het gebied van fornuizen. Van het in het oog springende ontwerp van de Falcon Elan Deluxe tot de innovatieve, eigentijdse Nexus Steam, het Falcon fornuismerk staat bekend voor stijl en functionaliteit.

Het bedrijf bestaat al meer dan 200 jaar en wij kunnen steeds verder bouwen op onze enorme ervaring.

William Flavel
1803 - 1830

HET BEGIN

Ons verhaal begint in 1803 toen John Flavel zjin metaalbewerkingsbedrijf in de buurt van Rugby naar Leamington Spa verhuisde. Over de jaren heen droegen leden van de Flavel familie veel bij aan het bestuur en de ontwikkeling  van Leamington Spa en de Flavel fabriek groeide uit tot een belangrijke lokale werkgever.

Kitchener, the very first range cooker
1830 - 1850

DE 'GEBOORTE' VAN DE KITCHENER

De nieuwe fabriek stelde John’s zoon William in staat om het bedrijf verder uit te breiden en zijn baanbrekende uitvinding uit 1830, het Kitchener fornuis, te ontwikkelen…

De gietijzeren en op vaste brandstof gestookte Kitchener was multifunctioneel en kon worden gebruikt om te koken, te braden, te bakken en als verwarming. En dat alles vanuit één warmtebron. De Kitchener werd erkend als één van de belangrijkste huishoudelijke ontwikkelingen van de negentiende eeuw.

Een advertentie uit die tijd beschreef het fornuis als volgt:

“De gemakkelijkste manier om alle kookarbeid, afzonderlijk of op hetzelfde moment optimaal te verrichten met slechts één vuur, en wel een open vuur, in elk denkbaar formaat zodat het zowel in een klein huis, een groot landhuis of zelfs een hotel past… het fornuis is zo eenvoudig in gebruik en geschikt voor allerlei soorten koken, dat bedienden het bijna niet kunnen ontregelen of er verkeerd mee om kunnen gaan.”

Na de dood van William Flavel in 1844 nam zijn zoon Sidney de zaak over. In 1851 stelde hij de Kitchener ten toon tijdens de Great Exhibition (de eerste in een reeks internationale tentoonstellingen op het gebied van cultuur en industrie) in het Crystal Palace in London. De Kitchener was een daverend succes en Sidney werd beloond met één van slechts een klein aantal medailles die werden uitgereikt tijdens de Great Exhibition.

Original AGA cast iron range cooker in Cream
1851 - 1950

ROND DE EEUWWISSELING

Tussen 1851 en de eeuwwisseling won de Kitchener nog veel meer prijzen over de hele wereld. Met het voortschrijden van het Victoriaanse tijdperk behaalde het fornuis het ene succes na het andere. De status van de Kitchener werd door iedereen onderkend, van Edward VII en de koning van Italië tot de Duitse Keizer - die allemaal een Kitchener-fornuis hadden. De Gravin van Gloucester, koningin Victoria’s tante, was zo onder de indruk dat ze een Kitchener bestelde voor Kensington Palace.

In 1856 verhuisde het Flavel bedrijf naar de Eagle Foundry in Clarence Street in Leamington Spa, de plek waar de huidige AGA Rangemaster fornuisfabriek nog altijd staat.

De ontwikkelingen op het gebied van gas en elektra na de Eerste Wereldoorlog baanden de weg voor de volgende generatie fornuizen. Veel van de historische gietijzertechnologie werd overgenomen door Falcon’s zusteronderneming AGA, vandaag de dag DE naam voor gietijzeren fornuizen.

Sidney Flavel bleef een belangrijke rol spelen met nieuwe fornuisontwerpen en nieuwe technologieën, en hij handhaafte zijn reputatie als een vernieuwer.Veel van de moderne huishoudelijke fornuis technologieën zijn van oorsprong in de laboratoria van de AGA Rangemaster fabriek in Leamington Spa ontwikkeld.

Falcon Classic Deluxe 110 Induction in Regal Blue with brass trim
1951 - 1995

GRENSVERLEGGING EN INNOVATIE

Falcon was het eerste fornuismerk met gekleurde fornuizen, en het eerste elektrische fornuis met een gaskookplaat en een ‘fold-away’ grill waren vernieuwende ontwikkelingen die ihet daglicht zagen n de AGA Rangemaster laboratoria in Leamington Spa.

In 1995 bracht AGA Rangemaster zijn eerste fornuis met een dubbele oven op de markt. Dit model is nog altijd ons best verkochte fornuis aller tijden.  

Falcon Nexus SE Induction with griddle in Stainless Steel with satin chrome trim
2002 – 2014

INVESTEREN IN DE TOEKOMST

Een groots investeringsprogramma in 2002 leidde tot de uitbreiding en de modernisatie van de fabriek in Leamington Spa. Deze transformatie maakte de fabriek een kwaliteitscentrum voor vrijstaande fornuizen. 

De buitengewone voorzieningen en geavanceerde ontwikkelingslaboratoria in onze fabriek maken dat AGA Rangemaster over het ideale platform beschikt om nog jarenlang één van toonaangevende fornuisfabrikanten in Europe te blijven. Wij blijven fornuizen van de allerhoogste kwaliteit produceren in Groot Britannië, en blijven trouw aan onze tradities die gebaseerd zijn op innovatie, ontwerp en duurzaamheid.

Falcon fornuizen zijn wereldwijd verkrijgbaar en staan bekend om hun kwaliteit en prestaties. Om ervoor te zorgen dat onze producten blijven voldoen hebben wij een huishoudelijk econoom in dienst die al onze fornuizen volgens Britse normen test, en er tevens voor zorgt dat onze handleidingen goed te volgen en duidelijk zijn.

More than 1 millions range cookers produced by AGA Rangemaster
2015

1 MILJOEN FORNUIZEN

Op 4 maart 2015 vierden we een historische mijlpaal: de productie van ons miljoenste moderne fornuis in onze fabriek in Leamington Spa.