De perfecte AGA-kalkoen

Kalkoen bereiden kan voor veel mensen een stressvol onderdeel van Kerstmis zijn, maar dat zou het echt niet moeten zijn. Bekijk onze handleiding voor de perfecte AGA-kerstkalkoen met dank aan de fantastische AGA Demonstrator Penny Zako. 

AGA Christmas Turkey

Kalkoen

Een gele ui

Boter

De kerstkalkoen bereiden:

Volg ALTIJD de richtlijnen van de leverancier

Je kunt een kalkoen in alle AGA-ovens bereiden.

Voordat je met de bereiding begint, kun je je kalkoen het beste op kamertemperatuur brengen. ALs hij eerder is iongevroren, ontdooi je hem in de koelkast (tenzij het recept aangeeft dat de kalkoen diepgevroren moet worden bereid).

Verwijder eventuele ingewanden en als je een vulling toevoegt, moet je dit optellen bij het gewicht van je kalkoen en de bereidingstijden opnieuw berekenen. Ik doe gewoon een gele gepelde ui in het uiteinde van de nek van de kalkoen om de vleessappen tijdens het bereiden te kleuren.

Bakoven:

De temperatuur van de bakoven is perfect om kalkoen te bereiden. Lees de aanbevelingen van de voedselproducent en bereid gedurende de aanbevolen tijd.

Braadoven:

Een kalkoen bereiden in de heetste AGA-oven duurt 20% minder lang dan aanbevolen door de voedselproducent.

30 minuten lang onbedekt bereiden - 1 uur tot hij bruin is; bedruip vervolgens met gearomatiseerde, gesmolten boter. Dek af met folie en zet terug in de oven. Verwijder de folie de laatste 20-30 minuten van de bereidingstijd, bedruip en zet terug in de oven.

Sudderoven:

Wanneer je in de sudderoven bereid, moet je kalkoen 30 minuten tot 1 uur in de braadoven worden bereid tot hij bruin is. Verwijder en dek af met een tweede emaille blik of folie (dit is afhankelijk van de hoogte van de kalkoen)

Trek de tijd in de braadoven af ​​van de aanbevelingen van de voedselleverancier en vermenigvuldig de resterende tijd met 2. Plaats in de sudderoven en bereid afgedekt voor de aanbevolen tijd.

Bereiden in de sudderoven zorgt niet voor een knapperige huid; dus indien nodig, afdekking verwijderen en in de braadoven doen tot de kalkoen knapperig genoeg is.

Als je tijdens het bereiden het gevoel hebt dat de kalkoen te bruin wordt, dek hem dan af met folie of gebruik de koude, platte bakplaat.

Rusttijden voor je kalkoen zijn essentieel, je moet je kalkoen bereiden en laten rusten voordat je de rest van het feestmaal bereid. Bedek de kalkoen tijden het rusten met een dikke laag folie en dek weer af met een AGA-handdoek en zet weg op een warme plek.


Een gans bereiden:

Het duurt doorgaans 3 tot 4 uren om een hele gans te bereiden

Prik het vel niet overal met een vork in, net achter de vleugels bij de poten en gaar op een rooster. Het is een goed idee om de poten en vleugels te bedekken met doorregen spek en de hele vogel losjes te tenten.

Bereid op de laagste geleiders in de braadoven en haal regelmatig het vet eraf. Als de gans gaar is, verwijder je de folie en bak je hem nog 20 minuten tot hij bruin is.

Type gerecht