Als je op zoek bent naar een alternatief voor kerstpudding, hoef je niet verder te zoeken. Deze heerlijke en verrukkelijke chocoladepudding is gearomatiseerd met sinaasappel en wordt geserveerd met een rijke decadente saus, de perfecte afsluiter van je kerstdiner.

Ingrediënten
1 x 2 pint / 1,2 liter plastic puddingvorm met deksel, met boter ingesmeerd
125 g zachte boter
125 g gouden basterdsuiker
2 grote eieren
125 g zelfrijzend bakmeel
25 g cacao, gezeefd
Geraspte schil van 1 sinaasappel
Chocoladesaus
200 ml slagroom
100 ml volle melk
300 g pure chocolade
2-3 el sinaasappellikeur
Versiering:
Gesneden sinaasappels, optioneel
6-8 porties
Bereidingswijze
- Meng de boter en suiker tot één geheel. Voeg de eieren, bloem, gezeefde cacaopoeder en sinaasappelschil toe. Klop alle ingrediënten door elkaar en doe het cakebeslag in de met boter ingesmeerde puddingvorm. Bedek met het deksel.
- Plaats op de bodem van de AGA gietijzeren ronde braadpan met braadpandeksel een paar houten deuvels (hier kan de kom op steunen), en laat in de kom zakken. Giet kokend water in de braadpan tot halverwege de kom. Bedek de braadpan met het deksel. Breng weer aan de kook en laat 20 minuten sudderen op de sudderplaat. Zet vervolgens de afgedekte braadpan en de inhoud 1¾ uur lang op de bodem van de sudderoven.
- Verwarm voor de chocoladesaus de slagroom en melk in een roestvrijstalen anti-aanbak AGA-pan tot net onder het kookpunt en draai het gas uit. Voeg de in stukjes gebroken chocolade en sinaasappellikeur toe. Laat de chocolade smelten in de slagroom en melk. De verwarmingsplaat of de achterkant van de AGA is een goede plek om de pan neer te zetten. Klop de saus vervolgens glad en glanzen.
- Keer de pudding voorzichtig om op een taartplateau en giet er wat saus over, zodat het langs de zijkanten druipt. Doe de resterende saus in een kan zodat je gasten extra saus kunnen nemen.