Eenvoudige hapklare pasteitjes

Of je nu georganiseerd genoeg bent om je eigen deeg en gehakt te maken of kant-en-klaar gebruikt, deze hapklare stukjes zijn perfect bij een kopje koffie.

Mini Mince Pies

350 g - 400 g zanddeeg (kant en klaar is hier ideaal)

200 g - 250 g gehakt (ongeveer een halve pot van standaardformaat)

Een ei, losgeklopt met een beetje melk

Poedersuiker, om te bestuiven

Een mini-muffintray met 12 gaatjes - de Portmerion for AGA Mini Muffin Tray is ideaal.

Een banketbakkerskwast en een klein schoon penseel zijn handig

1. Maak eerst de vormpjes door het deeg eventueel uit te rollen en rondjes van 7 cm uit te snijden met een uitsteker. Bestuif beide kanten van de deegrondjes zodat de pasteitjes gemakkelijk van de bakplaat kunnen komen en druk voorzichtig met je vingers in het midden om ze te vormen zodat ze in de opening van de muffinbakplaat passen. Het is niet nodig om de bakplaat in te vetten, maar gebruik voldoende bloem voor het deeg

2. Druk het deeg voorzichtig in de opening van de muffinbakplaat totdat het gelijk is met de bovenkant. Herhaal dit voor alle 12 openingen, prik met een vork in de bodem van het deeg en laat 5 - 10 minuten in de koelkast of vriezer opstijven.

3. Om de bovenkant van de pasteitjes te maken, rol je het overgebleven deeg uit en snijd je 6 rondjes die op de bovenkant passen, en snijd je stervormen in deze rondjes. Bedek 6 van de pasteitjes met de rondjes met uitgesneden sterren en gebruik de sterren zelf voor de rest. Bestrijk de rondjes en sterretjes met het losgeklopte ei en zet apart terwijl je de pasteitjes vult.

4. Om ze te vullen, doe je een theelepel gehakt in de openingen van de pasteitjes, zodat je niet in de verleiding komt om ze te veel te vullen. Bestrijk de rand van het deeg met water - gebruik hiervoor een kleine kwast als je die hebt. Leg op elk pasteitje een bovenkant en druk de randen tegen elkaar.

5. Bak 15 minuten lang in de AGA-braadoven op het rooster op de bodem (of conventionele oven op 200 C) tot het deeg gaar is en de pasteitjes mooi gekleurd zijn aan de bovenkant.

6. Als ze gaar zijn, laat je ze een minuut of twee afkoelen in de bak en verplaats je ze vervolgens voorzichtig naar een koelrek. Bestrooi de bovenkanten met poedersuiker en serveer warm of op kamertemperatuur.

Deze pasteitjes zijn tot 3 maanden lang houdbaar in de vriezer en kunnen een week of twee worden bewaard in een luchtdichte verpakking.

Type gerecht