Gebakken aardappelen van AGA

Gebakken aardappelen in de AGA zijn elke keer weer perfect – met een knapperige schil terwijl ze van binnen mooi luchtig blijven.

AGA Roast Potatoes

Ingrediënten

450 g (1lb) King Edward-aardappelen

25 g (1oz) ganzenvet, druipend of 1 el olijfolie

1 el bloem

Bereidingswijze

1. Kies een goede, kruimige aardappel zoals Desirée, Maris Piper of King Edward. Doe even grote stukken aardappel of pastinaak in koud gezouten water en breng aan de kook in een grote AGA-pan – ik hou van brede AGA-pannen om echt snel te koken.

2. Kook 8-10 minuten, tot de aardappelen zacht beginnen te worden, en laat ze 5 minuten goed uitlekken, tot de stoom afneemt. Schud goed in het vergiet of een droge pan, om de randen van elke aardappel ruw te maken.

3. Verhit het door u gekozen vet of olie in een AGA-braadslee op de bodem van de braadoven tot het goed en heet is, voeg vervolgens de aardappelen toe en draai ze zodat ze goed bedekt zijn. Als u meerdere braadsledes of de hard geanodiseerde bakplaten gebruikt, draai de aardappelen dan om zodat ze allemaal een krokant korstje krijgen op de bodem van de oven. Ganzenvet zorgt voor geweldige gebakken aardappelen, maar ik vind dat een combinatie van twee vetten de beste resultaten geeft, zoals hard plantaardig vet en zonnebloemolie, in gelijke delen gebruikt.

Opmerkingen
Om in het voor te koken, bak je de aardappelen en pastinaken een dag van tevoren tot ze net beginnen te kleuren.. Giet het vet af, laat afkoelen en bewaar tot de volgende dag afgedekt in de koelkast. Breng het binnen een paar uren terug op kamertemperatuur voordat je ze 20-30 minuten afbakt op de bodem van de braadoven. Doe geen gekookte gebakken aardappelen in een sudderoven of opwarmende oven, anders blijven ze niet knapperig. Plaats in plaats daarvan de gevulde ovenvaste serveerschaal op het AGA-broodrooster op de bodem van de braad- of bakoven, met een koude vlakke bakplaat erboven om te voorkomen dat ze te bruin worden. 

Type gerecht